zaterdag 13-5 Banos - Reisverslag uit Baños, Ecuador van Wim Ament - WaarBenJij.nu zaterdag 13-5 Banos - Reisverslag uit Baños, Ecuador van Wim Ament - WaarBenJij.nu

zaterdag 13-5 Banos

Door: Hanneke en Wim Ament

Blijf op de hoogte en volg Wim

13 Mei 2006 | Ecuador, Baños

Hallo allemaal!
Vandaag weer terug in Banos aangekomen. Ja, weer terug: de reis is anders gelopen. We zouden dinsdag van Quito met een privé-busje naar Cotococha gaan. Echter, 90 km voor Cotococha waren net voordat wij daar kwamen 3 aardverschuivingen geweest door de regen van die nacht. We konden niet door en moesten terug naar Quito om de volgende dag via een andere weg naar Cotococha te rijden. Dat is wel verder, daar hadden we eigenlijk weinig zin in, maar een andere weg is er niet. We besloten niet helemaal naar Quito te gaan maar net daarvoor af te buigen en in Banos te overnachten, zodat we de volgende dag niet meer zo ver hoefden. Onderweg hebben we ergens gegeten en we kwamen om 22.00 uur aan in het hotel in Banos.
Woensdag op tijd op richting Cotococha. Het eerste stuk van de weg was goed, daarna kwam een stuk onverharde weg met veel gaten, dus dat schoot niet erg op. Om 14.00 kwamen we aan in de lodge. Deze was geweldig, midden in het regenwoud: volop vogels, vlinders en geweldige planten (soorten die wij als kamerplant hebben, maar dan veel groter en mooier). Die dag niet veel meer gedaan en op tijd naar bed.
Donderdag met de boot (kano met buitenboord motor) naar een dierenopvangcentrum geweest. Daar zitten apen, tukans, kaaimannen, tapìrs en dergelijke. Deze beesten worden daar opgevangen omdat ze door de mensen als huisdier zijn gehouden en bij het opvangcentrum worden ingeleverd omdat dit niet meer haalbaar is. Ze kunnen niet meer terug de natuur in omdat ze nooit geleerd hebben voor zichzelf te zorgen en ze zijn afhankelijk van de mensen. Het viel ons op dat daar zoveel jongeren daar vrijwilligerswerk deden: Duitse, Belgische en Engelse jongeren die daar een paar maanden werken nadat of voordat ze verder reizen. Na het opvangcentrum bezochten we nog enkele dorpjes en kregen uitleg over keramiek maken, schieten met een blaaspijp en demonstratie bier maken van yucawortels en goud wassen. Omdat de rivier nu in enkele dagen zo hoog was gekomen was er veel goud in de aangespoelde klei te vinden. De mensen die we bezochten waren familie van onze gids, dus wij waren meer dan welkom.
Vrijdag ochtend gingen we weer met de kano naar een plek van waaruit we met een gids een ´wandelingetje´ gingen maken van een klein uurtje naar de waterval. Voor ons Nederlanders bleek dit een wandeling van ruim 1 1/2 uur: stijl omhoog door modder en over gladde stenen, net als toen die tocht in Afrika waar die apen ons zo uitlachten. Gelukkig hadden we laarzen en poncho´s gekregen tegen de nattigheid, maar onder de poncho was het zeker zo nat van het zweten. Het is echt warm vochtig in het regenwoud. De tocht was wel geweldig mooi, de gids liet ons allerlei beesten en beestjes zien, die wij zelf niet opmerken. Hij vertelde over planten, zaden e.d. De beloning voor de moeite was een schitterende waterval.
Op de terugtocht viel tot overmaat van ramp de motor van de kano uit. De gids en de stuurman hebben met alle kracht de kano naar de zijkant gepeddeld (wat zijn die mannen sterk!), Achteraf hoorden we dat we bijna in een draaikolk terecht waren gekomen. Dat hadden we zeker ondersteboven gegaan. We hadden wel zwemvesten aan, maar toch...
´s Avonds op tijd naar bed, vanochtend om 5.30 op om de bus van 7.00 uur naar Banos te halen. Om 13.00 uur hier aangekomen. Mooi weer. Net even gegeten (konden toen nog niet internetten omdat de stroom was uitgevallen). Vivi en Ewald proberen te bellen, maar die namen allebei niet op.
Vanavond na het eten gaan we een tour maken naar de vulkaan. Deze werkt nog en het zou in het donker spectaculair zijn om te zien.
Morgen maken we een fietstocht (volgens de gids bijna alleen bergaf, ik ben benieuwd). Daarna gaan we hier een thermaalbad opzoeken. Daar stikt het hier van, maar we gaan uitzoeken welk het meest hygiënisch is.
Tot de volgende keer!

• 14 Mei 2006 - 07:22

Bunny:

Zo te lezen gaat alles naar wens en da's goed.Naar bergen met alleen maar afwaarts fietsen ben ik allang naar op zoek...die gids...Wim alvast PROFICIAT met je verjaardag. Proost met Hanneke op een lang en zonnig leven. Met de hartelijke groeten.
    Bunny

• 14 Mei 2006 - 08:44

Agnes:

Hoi Hanneke en Wim ,
    alles oke heb ik begrepen en geweldig mooie fotos. Het wel een avontuurlijke reis. Wim , proficiat met je verjaardag, zover heb je die nog niet van huis gevierd.Geniet maar , tot mail , groetjes agnes

• 14 Mei 2006 - 08:56

Henk En Alie:

Wim, alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag.De knuffel hou je tegoed. We hopen dat het voor jou en Hanne een onvergetelijke dag wordt met ervaringen die je altijd bij zullen blijven. Hanne, als je daar toevallig een aap met een zonnebril op ziet lopen, is het vast familie van die uit Augrabies. We hebben gehoord dat die aap de bril verhuurt aan familieleden die op vakantie gaan.(Was ook een onvergetelijke ervaring)Wat betreft het fietsen, alleen naar beneden zou al te mooi zijn, is de gids wel betrouwbaar. In de herfst leren we je wel weer fietsen op z'n hollands. Verder lijkt het ons een boeiende reis met veel onverwachte ervaringen. Hartelijke groeten. Henk en Alie

• 15 Mei 2006 - 06:37

Huub En Marianne:

Wim van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Wij wensen jou en hanneke een hele fijne dag toe.

groetjes, hhub en Marianne

• 15 Mei 2006 - 07:11

Els:

Wim, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Wij gaan vandaag ook even op vakantie maar we hoeven maar drie uur in de auto te zitten en alleen het eerste stuk is een zandweg. Feest vandaag maar extra. Bij je terugkomst eten we een visje ter gelegenheid van je verjaardag, ik zal hem dan pas kopen. Groetjes Bas & Els

• 15 Mei 2006 - 07:32

Omroep Centraal:

Hallo wim
    Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag namens alle medewerkers
    (het gebak houden we tegoed) verder nog veel plezier tot wederhoren.

• 15 Mei 2006 - 07:48

Ewald:

Wim van harte gefeliciteerd met je verjaardag

• 15 Mei 2006 - 07:48

Ewald:

Wim van harte gefeliciteerd met je verjaardag

• 15 Mei 2006 - 09:02

Martien:

Wim, proficiat met je verjaardag. Ik lees je verslagen met interesse.

• 15 Mei 2006 - 14:13

Trees:

Hallo Wim en Hanneke,
    Op de eerste plaats Wim van harte Gefeliciteerd met je verjaardag. Maak er samen een mooie dag van! Is niet zo moeilijk daar, zo te zien! Geweldig wat leuk zo'n site om jullie een beetje te volgen. Sem en Sanna vonden het een geweldig idee om een neusaapje zowat op je schoot te hebben.
    Hanneke en Wim geniet er met volle teugen van en we zijn benieuwd naar het volgende (foto)verslag
    Lieve groeten
    Trees van Leuken

• 15 Mei 2006 - 18:40

Rini, Irma En Ruben:

Wim van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Leuk om alles zo te lezen van jullie reis, fijne reis verder met zijn allen! Groetjes Rini, Irma en Ruben

• 16 Mei 2006 - 17:03

Egbert En Jannie:

Wim we lezen dat je jarig bent geweest de 15e. Van harte gefeliciteert. Wij hadden ook een feestelijke dag, Aafke en Gijs gingen een geregistreerd partnerschap aan.
    groetjes Egbert en Jannie